УСПЕШНО ПРЕЗЕНТОВАНО СТВАРАЛАШТВО ЗАНАТЛИЈА
20.09.2012

У сусрет обележавању јубилеја 1.700 година од потписивања Миланског едикта (1700th ANNIVERSARY OF THE EDICT OF MILAN, AD 313-2013) под покровитељством Градске општине Палилула и подршку Нишког културног центра, Занатска комора Ниш-Опште удружење самосталних привредника и занталија Ниша организовало је изложбу уметничких радова, икона и сувенира. На ИЗЛОЖБЕНОЈ ПОСТАВЦИ, која је презентована у више просторија Нишког културног центра, више од 160 излагача приказало је око 350 занатских и уметничких радова, који су имали заједничку компоненту - Милански едикт.

Изложбу је отворио Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. У поздравној речи упућеној занатлијама, уметницима и бројним гостима, председник Џунић је нагласио да веома цени креативност и упорност руководства Занатске коморе и њених чланова. Познато је, да Градска општина Палилула подржава рад овог сектора и да је прва у нашем граду то дефинисала и својом Стратегијом развоја. Сматрамо да је овај сегмен привреде наша развојна шанса, промоција наших културних и туристичких потенцијала, место за запошљавање грађана. Ова изложбена поставка, слика, традиционалних уметничких заната и иконописаца, посвећена обележавању јубилеја, 1.700 година од потписивања Миланског едикта, има посебну вредност и значај. Велики број излагача и експоната, само је потврда да су наша залагања за развој овог сектора била оправдана- подсетио је председник Џунић. Овим проглашавам изложбу отвореном

На отварању изложбе, председник општине Палилула уручио је  мајсторска писма, полазницима двомесечног курса иконописања.

Део радова из поставке, по речима Благоја Станисављевића, председник Занатске коморе Ниш, биће одабран за презентацију великог јубилеја. „Наше удружење ове године обележава 220 година организованог занатства-рекао је Станисављевић. Очекујем да ћемо са Градском општином Палилула унапредити сарадњу и реализовати пројекте запошљавања незапослених лица и друге активности. Занатство је темељ привреде, прошло је кроз разне фазе и системе али је опстало. Стари занати су део наше традиције, део баштине нашег народа. Земља која има овако способне занатлије:вајаре, сликаре, златовесце, иконописце, може се поносити.

На изложби Занатске коморе Ниш-Општег удружења самосталних привредника и занталија Ниша, успешно је промовисан рад 50 полазника школе иконописаца, стваралаштво у златовезу, калиографија, поставка слика чланова ликовног удружења „Луна“, издања радионице „Графит“, разгледнице и ведуте старог Ниша. Поред учесника из Ниша, своје радове изложили су и ствараоци-занатлије из Прокупља, Сврљига, Пирота, Лесковца, Алексинца.

Галерија слика